Jul

Jul
Jul

onsdag den 12. oktober 2011

Anja gæsteblogger om hvordan vi selv kan hjælpe os af med stress

.
Vi hører om stress alle vegne. Det er det moderne menneskes sygdom, som ikke er en sygdom, men en samling symptomer. Hvad er det så symptomer på? På at vi lever i en verden med for mange krav. Både dem vi stiller til hinanden og dem vi stiller til os selv. Alt skal gå tjept, vi skal være mere effektive, og ikke mindst; lykkelige imens vi suser af sted og har styr på det hele og plads til alt det vi gerne vil her i livet.
  • Hvis man først er ramt af varig stress, som ikke forsvinder efter en god afslappende ferie eller weekend, hvad gør man så for at få sig selv på ret køl? Nogle går til psykolog, nogle går til mindfulness, andre kvitter jobbet og lægger hele deres livsanskuelse an. Der findes efterhånden rigtigt mange gode bøger om emnet, men det kan måske føles uoverskueligt at skulle punge ud til diverse bøger og terapeuter, eller måske skal man spare fordi man har sagt op, er blevet fyret eller er gået ned i tid på arbejdet.
    Men der er faktisk en masse gratis ting, som kan hjælpe rigtigt meget. Først og fremmest fordi de er gratis, så vi kan blive ved med at gøre det, og derved opnå kontinuitet og en varig bedring af symptomerne.
    Spørg i din kommune
    Mange kommuner har efterhånden sundheds- eller forebyggelses centre, som har mange gode tilbud til borgerne. Flere steder har de også tilbud der handler om stress. Søg på din kommunes hjemmeside for at finde det nærmeste offentlige tilbud. Det kan være et godt sted at starte, hvis man slet ikke kan overskue hvor man skal tage fat på sine symptomer. Hvis de har et hold eller et foredrag, kan man også møde andre, der kender til at være i den situation, og dét kan være ekstra rart.
    Opsøg naturen
    Naturen og dyr har en helende effekt på os mennesker, men vi tilbringer ikke så meget tid i den, som vi burde for at nyde den. Gør det til et weekend ritual at tage hen i en skov eller til vandet, og har du en mose, sø, park eller have i nærheden, så prøv om du kan tilbringe 20-30 minutter i den dagligt. At gå en tur alene i nærheden af noget natur, kan få tankerne til at slippe og en nærmest meditativ tilstand til at opstå. Måske kender du det med, at du er gået fra A til B, og du ved ikke hvordan fordi du har været ”væk” men uden at det har betydet at du har gået og tænkt på noget bestemt. Denne slags gående meditation er skøn at opnå, og så er det lige meget hvordan vejret er. En gåtur i sol, regn eller sågar sne kan opfriske både sind og krop.
    Få eller lån et kæledyr. Når vi stryger en kats bløde pels, leger med en hund eller en kanin, så kan vi også sætte os udenfor dagens og verdens agendaer og krav og bare være. Dyr kan noget vi mennesker har glemt i stor grad; de kan være, bare være. De er ikke stressede fordi de skal nå foderskålen inden kl. 18, eller fordi de skal mødes med hundevennen på plænen kl. 20. De er bare, her og nu, og det er dét vi kan låne lidt af, når vi sætter os ned og er i deres nærvær.
    Meditér
    Jeg er ikke selv verdensmester i meditation overhovedet, og det kommer sig af at jeg i mange år troede at det var fordi jeg skulle få mine tanker til at tie stille. Det kan man ikke, har jeg sidenhen lært, og nu er det blevet sjovt at meditere. Alle kan meditere, og der findes rigtigt mange gode cd’ere på biblioteket, så det er bare om at komme i gang. Meditation sænker aktiviteten i hjerne og nervesystem, og booster dit immunforsvar og din energi. Sæt et kvarter af til dig selv dagligt og nyd en guidet meditation, stilheden eller noget afslappende musik. Efter bare en uge vil du opdage hvilken stress-sænkende effekt det har.

    Anja Christensen, blogger på www.spipas.wordpress.com om stress, sund livsstil, om at nyde livet og lækker mad som er nem at lave.


    • spipas.wordpress.com
      Spirit & Passion ved Anja Christensen ......Til et stressfrit liv

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver så glad når i skriver en kommentar