Det er en rigtig god spise når man er vegetar, da kikærter indeholder nogle gode proteiner.
Men falaflernes hjemland er Tyrkiet, og der bliver de vist spist af alle kødspisere som vegetarer, forskellen er nok mest, at man i det tyrkiske køkken har en større tradition for at bruge bønner og bælgfruger.
Der nok også mange festivalsgæster der kender falafler, som bliver solgt fra forskellige små boder.
Roskilde festivallen især.
De er ikke svære at lave, der bare nogle ting man lige skal vide, og de kommer her
1. Kikærter købes tørre, og posens indhold puttes i en skål. Der hældes vand over så der står cirka 5 cm vand over kikærterne. Sådan står de natten over.
(De skal IKKE koges nu, det kun hvis du skal bruge dem til anden madlavning).
Jeg bruger aldrig kikærter fra dåse til dette.
2.Til en pose kikærter på 400g , bruger jeg også en hel potte persille, 4 løg og 5-10 fed hvidløg. De sidste tre ting renses og puttes i grove stykker ned i skålen til kikærterne, for nu skal det hele køres igennem en kødhakker.
Jeg har heldigvis sådan en elektrisk en nu. Men da jeg var 19 år brugte jeg en med håndsving, det fungerede også fint.
3.Nu har man en farsmasse, som tilføres krydderier. Jeg bruger en tskf. salt, spidskommen, koriander, lidt paprika, lidt karry, og lidt peber.
Du kan også putte lidt chili og lidt Tahin i (Sesamsmør). I tyrkiske butikker kan du købe et blandingskrydderi til falafler.
Faktisk har massen godt af at stå og trække krydderierne en helt nat nu, hvis man kan vente.
4. Farsen formes nu til små frikadeller, med en ske og din håndflade.
5. Nu skal falaflerne steges i friture(olie), jeg vælger rapsolie, da det ikke er alle olier der er velegnet til dette. Du kan også stege dem på en pande, de bliver bare ikke lige så gode.
Jeg bruger det at hælde en hel flaske rapsolie i en gryde og tænder op for varmen.
Nu er vi ved det farlige og svære. Varm olie er meget farlig.
Du finder ud af om olien er varm nok, når olien syder og bobler omkring en tændstik, hvis du stikker spidsen af sådan en i olien et par sek. Nu putter du forsigtigt falaflerne i olien med en ske, og passer på ikke at sprøjte med varm olie, når de vælter ned i olien.
Sidder falaflerne fast i bunden af gryden, venter du lidt til de er bagt lidt og løsner dem så med en ske. De er færdige når de er pændt brune. Nu tages de forsigtigt op med en ske.
Når du er færdig med olien stilles den til afkøling længst væk på komfuret. Imen du arbejder med at stege falaflerne, skal du altid have et låg ved siden af dig til gryden. Den smækker du over olien, hvis den pludselig skulle selvantænde sig og der går ild i olien. Det kan ske, hvis olien bliver for varm, derfor skal den ikke stå på 6 , eller højeste blus hele tiden.Men det er heldigvis aldrig sket for mig, i alle disse år. Så gå aldrig fra varm olie.
HUSK hæld aldrig vand på olie, der er gået ild i.
Tager du disse forholdsregler sker der ikke noget.
Den traditionelle måde at spise dem på, er at putte dem i et pitabrød med lidt salat, yougurtdressing og chilisovs(jeg brugte lidt salsa).
Jeg brugte også lidt pesto og olivendip.
Falafler kan også spises på 100 andre måder, her er det med katofelmos og stuvet spinat, det er også en rigtig god sammensætning.Der bliver cirka 40 falafler ud af denne potion.
De smager skønt den dag de bliver lavet og mindre skønt når de er kolde. Jeg kan nu sagtens finde på at flække en og putte den på en rugbrødsmad, men det ikke alle der kan lide det. Den bedste måde at varme dem på er dagen efter lige at varme dem i olien igen.
De kan også fryses ned og varmes op i en ovn.
MUMS de smager skønt, syntes alle aldre og alle jeg kender.
Prøv dig frem!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg bliver så glad når i skriver en kommentar