Jul

Jul
Jul

fredag den 5. august 2011

Må jeg præsenterer min bedste ven?

Sjovt nok er der mange blogger, der har en hund. En hund de præsenter på et tidspunkt i et af deres blogindlæg, hvis man ikke ligefrem følger en hund engang imellem fordi bloggeren har fået en hvalp.
Det gav mig inspiration til at præsenterer jer for min bedste ven, nemlig Chili.
Chili er min anden hund.
Hun er helt sikkert en der giver mig Pippitime hver dag. For hver dag gør hun noget sjovt, der får en i godt humør.
Det er en race, der gør en masse uartige ting, hvis man ikke holder øje med den. Det har noget at gøre med at man har fremarvlet en race, der skal kunne tænke selvstændigt efter dens særligt jagtformer.


Ja racen har lyserød næse
Her en en lille Chili på et halvt år, kort før vi flytter fra København og på landet.

Racen er en Nova Scotia(halvø i Canada) Duck Tolling Retriever.
Den er fremarvlet i tidernes morgen til at ligne en ræveligende hund, som indianerne brugte til jagt. Jagtformen gik/går ud på at hunden på standkandten/bredden skal løbe rundt og lave underlige ting, som at lege med sig selv med en pind, eller noget. Dette lokker(tolling) ænder(Duck) nærmere på, som bliver nysgerring. Jægeren skyder så en af ænderne fra sit skjul, og hunden henter( apotere som er retriervernes jagtform) så den skudte and i vandet, som den med glæde svømmer ud efter.

Vi endte med at vælge denne race, da den levede op til nogle af de ting vi gerne ville have:
1. En god legehund til min datter, der på det tidspunkt var 8 år.
2. Jeg ville gerne have en hund, jeg kunne træne sporarbejde sammen med. Da jeg havde jagttegn, måtte det godt være en jagthunderace, man kunne jo aldrig vide.

Jeg vil efter 9 år sige:
1. Det har hun levet op til 100 %
2. Da vi ikke havde bil de første tre år på landet, kom jeg aldrig til noget træning af den art, så det gik lidt i fisk. Men jeg har selv på marken trænet med at trække leverspor, og det elsker hun. Så logere hendes hale ikke bare frem og tilbage men helt rundt, det ser vanvittigt ud.

Hun har siden vist sig også at være et vanvittig dygtig vagthund, hvilket vi er glade for, og en der hader katte, hvilket er meget anstrengende. 

Chili er købt i en kennel i Ålborg, og da jeg ikke havde bil, var hjemturen med toget i 7 timer en lang tur. Af kontroløren fik jeg lov at gå ud i mellemgangen med hende, når hun skulle tisse, hvis jeg tørrede op. Desværre holdt han ikke særlig længe ved nogen steder, så vi kunne have nået ud. Men det meste af tiden sov hun heldigvis i en stor taske eller på skødet af mig.

Det er en race med fuld fart på, hvilket nok har taget pusten fra os nogle gange. ´Vi har lavet mange joks om, at det er en hund, der nærmest står med jagtriflen i munden parat til dig, bare du rejser dig fra sofaen, for at gå ud i køkkenet efter en kop kaffe. Så har du ikke lyst til en meget aktiv hund så skal du ikke vælge denne race. Går du med tanker om hvilken hunderace du skal vælge, så har Dansk Kennel Klub, nogle gange aften mødet, hvor man med nogle professionelles hjælp kan finde frem til nogle hunderacer, der lige passer til jeres families behov.

Der fandtes ikke nogle bog om racen da vi købte hende, kun en bog over alle racer, hvor der stod lidt om racen. Bogen om racen er først kommet senere, og den ville jeg have været glad for, hvis jeg havde haft den fra starten af. Så havde vi f.eks hvist fra starten af, at denne race skriger, når de bliver ivrige, hvis man ikke får det pillet af dem fra starten af. Så da jeg kom på udstilling med hende første gang blive jeg både lettet og chorkeret, da flere af "Toller"hundene, som de kaldes stod og skreg.

Hvad laver hun nu der?
Chili er meget levede i sit udtryk, ligger næsten hovdet på skrå af alt hvad man siger.Det nyeste foto af Chili, en voksen hund på 9år, der godt kan opføre sig som en hvalp, hvis den er i det humør.

Chili er købt til at skulle være en avlshund, da jeg har taget flere (kennel) kurser under Dansk Kennel Klub, men det viste sig at hun havde C- hofter, hviket ikke er så godt. Så hvalpe får vi ikke fra hende.

Det bedste ved at have hund er at man får frisk luft og motion hver dag, og en masse sjove oplevelser.
5 kommentarer:

 1. Jeg kom lige forbi din blog, og så poppede et helt impulsive "åååårh" op hos mig, da jeg kom forbi din skønne, smukke hund. Hvor ser hun bare sød ud!
  Min 6-årige datters allerhøjeste ønske er at få en hund, men dertil er vi desværre bare ikke nok hjemme.

  Rigtig fin og afstressende blog, du har her :-)

  SvarSlet
 2. hej Doreen.
  Kom lige til at bladre i din blog, og stødte på Chili.
  Hvor er det bare en flot hund. ! og jeg er jo en slags 'gudmor' ;o)
  - husker godt, da vi hentede den lille hvalp, og jeg havde så meget jeg skulle læse til min uddannelse. Tænk det allerede er 9 år siden. Tiden løber bare.
  hilsen Mona

  SvarSlet
 3. Tak for ros!

  Ja Mona tænker også tit på dengang jeg hentede den lille brune klump

  SvarSlet
 4. Hunde et bare de bedste. Jeg kunne se med det samme at det var novia scotia.
  Jeg har selv en rigtig lækker ren schæfertæve. Har lige i dag købt en kaste kong til hende som skal testes.
  Hvis du have lyst kunne du og andre hundeejere kigge forbi min blog. Jeg har lige skrevet et langt indlæg om hundens grænser og der er flere på vej.
  Kys chili på snuden for mig. Fik jeg sagt jeg elsker hunde: D

  SvarSlet

Jeg bliver så glad når i skriver en kommentar