Jul

Jul
Jul

lørdag den 20. oktober 2012

Rundetårn og om at lytte ved bordene

Igår var jeg på" mor og datter" Københaver tur, i det skønne efterårsvejr, hvor det slet ikke var koldt, men nærmere sensommervejr.
 
 
Vi valgte at gå på Ris Raz og spise. Det ikke så dyrt og du kan bare gå op og hente lige så meget mad du vil. Det er vegetarisk alt sammen og retter fra omkring middelhavs landene(f.eks skønne falafler). Man har det dejligt bagefter føler sig ikke helt proppet af mad, selvom man har spist meget. Jeg tog ikke noget foto af maden for det var bare svært at få det se flot ud. Men det smager forrygende.
Derefter gik vi i rundetårn, det var mange år siden for mig og kunne være sjovt at fotografere deroppe fra.
Hvornår har du sidst været i rundetårn? 
 
 
På vej op måtte jeg lige ind og se det rum man kan leje til evens, går nemlig og brygger på at arrangere noget spirituelt derinde. Det var et skønt rum.
Fotoet ovenover er på vej op til tårnet.
 

 
 
En efterårsfarvet Konges have set fra Runde tårn.
 
Oppe morede vi os over om vi kunne alle kirkerne og hvad vi ellers kunne få øje på og nød udsigten.
Elsker når jeg er på shopping med min datter, at snige et kulturelt indslag ind.
 
Efter noget shopping, gik jeg kaffekold og vi ledte efter et sted hvor der ikke var en masse efterårsferiebesøgende.
Vi endte på Tante te på Vesterbro. Jeg har været her før, her er bare så hyggeligt.
 

Kan kun anbegale Tante te, hvis du vil have noget der smager hjemmelavet/bagt.
Jeg fik en latte med en scones og datteren chokolade med en croissante.
Ved nabobordet sagde en kvinde at hun tit drak "grøn karamel" om aften, hvis hun havde lyst til noget sødt. Sidder ikke normalt og lytter men kunne ikke undgå at høre det. Jeg gik derefter op og fandt den på hylden og lugtede til den "å my god", den lugtede godt.(I tante te, har de duftprøver af alle deres teér). Så jeg måtte købe 100g med hjem og prøve og jo den er god....godt jeg lyttede og blev inspireret...;-)


Så gik det hjemad.



 


torsdag den 18. oktober 2012

Efterårstur i dyrehaven, bakken(og drømme)

 
Forleden var vi en tur i dyrehaven hele familien.
Det kom sig egenligt af at min datter på 17 år godt ville have at vi kørte op af standvejen, som vi havde gjord for et års tid siden. Det var hendes største ønske her i efterårs ferien.
Men hundehvalpen kunne ikke være alene hjemme så mange timer så den kom med ved at jeg så gerne ville en lille tur i Dyrehaven med den undervejs.
Så sådan blev det. Dyrehaven var en smuk skov på denne tid, med træerne der skifter til alle mulige farver.
Jeg syntes også Dyrehaven er en skov, det ikke alle der syntes det, fordi den er for pæn, nærmest en park. Men det er dens charme og så har jeg mange mange barndomsminder fra den skov og Bakken.
 


Hundehvalpen fik hilst på rigtig mange, der ville klappe den, her er det en hel børnehave.
Solen skinnede, der duftede af efterår i mulden, der var tamme hjorte og hestevognen kørte deres runder og bare lyden af hestehovene i astfalten var rigtig hyggelig

Det er også en helt særlig oplevelse, at gå igennem Bakken selvom den er lukket ned for iår. En blanding af ro, lidt sørgmodigt og alligevel var der en masse aktivitet, da flere af aktiviteterne var ved at blive vedligeholdt.
Derfra kørte vi til Helsinør og gik en tur.
Men frem og tilbage nød min datte, at se på de store flotte villaer, ja nærmest slotte, der ligger på standvejen.
Man har jo lov at drømme.
Drømmer du aldrig engang imellem?





lørdag den 13. oktober 2012

Kyllingesuppe mod forkøelse

 
Her i huset bliver der altid lavet en bestemt ret når der er en i familien, der går og er forkølet....og det ikke mig.
Så bliver, der købt ind til" Henrik IV´s Kyllinng". En ret vi så i fjernesynet for en del år siden. Der blev det fortalt, at den franske konge, dengang anbefalede alle i frankrig, at spise denne ret en gang, hver måned for at holde sig raske og sunde. Tror det var i 17-1800 tallet.
Så meget jeg kan bliver købt økologisk, det jo en ret, der skal helbrede.
Det en ret, der tager 2-2,5 time at lave, så husk lige det. Derfor lavede jeg den idag på en lørdag.

Denne er til 6 per.
Henrik IV´s Kylling.

2,75l hønsefond
3 stykker bacon
2 løg i kvarte
3 stilke blegselleri
8 gulerødder
4 porre
1 hvidløg
lidt peber
et stort bundt laurbærblade
en økokylling.

Alt renses og skæres i mindre stykker og kommes i en stor gryde.
Kyllingen er forinden fyldt med:

Fyld:
finthakket lever, hjerte og kråse fra kyllingen
125g hvide brødkrummer
60g bacon
60g kogt skinke
3 hakkede løg
2 fed hvidløg
20g persille
2 æg
1/2 tskf. salt

Alt renses, hakkes fint og blandes sammen og puttes i kyllingen, der bindes sammen med sejlgarn.

Nu koger det hele i en halv time, så vendes kyllingen og koger en halv time mere.


Så tages kyllingen op og fyldet tages ud, det er det der er i den ene skål, den til højre.
De grønsager, der var i gryden tages også op, de skal ikke bruges.
Kyllingen pilles og kødet lægges i suppen, sammen med nye grønsager.

De nye grønsager:
6 gulerødder
5 kartoffler
3-4 løg
4 porre
et halvt hvidkål.

Alt renses, og hakkes fint.

Det hele puttes i gryden med suppen og kyllingen og koger 10min.

Sauce gribihe blandes. Det er det i skålen til venstre.

1, 5 tsk dijonsennep
1,5 tsk hvidvinseddike
8 tsk olivenolie
1 tsk hakket kapers
1 tsk hakket cornichoner
1 hakket kogt æg
noget hakket persille

Det hele røres sammen.

Man kan riste et stykke toastbrød og hælde suppe over og servere resten ved siden af på en anden skål.

Jubi vi har også mad til imorgen.

Det varmer og lægger ligesom en dejlig hinde i en halsen, hvis man har ont i halsen.