Jul

Jul
Jul

søndag den 29. juli 2012

Smuttur til Berlin 2.

Brandenburger Tor ( som nogle måske husker fra jubelcener fra murens fald) er et sted, hvor der sker en masse gøgl. Her er der en fra Star Wars. Der var også en udklædt kæmpe bjørn(Endnu et af Berlins varetegn "Bjørnen", der står alle vegne). Der var også nogle soldater, man kunne blive fotograferet sammen med.
To aftner tilbragte vi her med at se på alt det der forgik af gøgl, og musikunderholdning og mærke stemning. Det kan godt være pladsen er symbol på noget andet, men de lokale og derved også turisterne har virkelig taget dette sted til sig, som et positivet og sjovt sted. Herunder er der en musiker og en kvinde, der danser med en dukke.De var bare så gode.



 Det er jo ikke nemt at undgå noget med 2 .verdenskrig, nasismen, Berlin muren osv. Det kunne jeg allerede læse om inden  vi tog hjemmefra i guidebogen. Så vi var også på et sjovt lille, lidt forvirrende museeum om det tidligere DDR, så Checkpoint Charlie(en grænseovergang mellem den amrikanske og sovjetiske sektor, som det så ud,det er fotoet herunder). Vi kom også forbi  nogle dele af muren rundt omkring og forbi en mindesplads for de sovjetiske soldater, gosh!!! hvor var der mange af dem, der mistede livet i kamp for at stoppe nasismen, det hører man ikke så meget om.



Første dag gik vi rigtig meget, men næste dag købte vi hver et dagskort til S-toget, det  var meget rart og ikke så dyrt, som til turistbusserne.Som enhver anden by har Berlin også en kanalrundfart, og det måtte vi også prøve og det kan jeg kun anbefale, det var en dejlig tur.
Vi tog forøvrigt toget da vi rejste til Berlin. Det tager cirka 7 timer hver vej, hvor man skal skifte tog i Hamborg. Derudover er der endnu et opbrud, nemlig når man skal sejle imellem Rødvig-Putgarden. Det var meget dejligt at der var disse opbrud.

Et af de steder vi godt kunne lide var et område af Berlin, der hedder Prenzlauer Berg. Om det fordi vi har haft familie boende der ved jeg ikke, men det mindede om Nørrebro i gamle dage med sporvogne(som kun findes i østberlin) og små hyggelige cafer, special butikker osv. Se bare fotoet herover med mærkelige øreringe, det var en butik kun med mærkelige ørering, blev næsten ærgelig over jeg ikke har hul i ørerne.


I det lille Skt.Nikolai kvarter, der er bygget om som middelalderbydel, fik vi en traditionel ret. Svinesnitzel, grønsager og kartoffelkroketter.Det hyggelige spisested hed Kaffestuen.


Dagen efter fandt vi et rigtigt isdessert sted, og det måtte jeg prøve og fik overtalt de andre til mega flotte isdesserter i store glas. Har ikke set et sted magen til i Danmark heldigvis!Stedet lå på Grunerstrasse.


En traditionel saltkringle måtte også prøves, det smager lidt af bolle og saltstænger på en gang, nok rigtig god til en øl.....og ikke kaffe som jeg gjor.

Rensten er stemningsbilleder.





Det egentlig mærkelig at rejse til sådan en by, der ikke er særlig gammel. Den blev jo næsten bombet sønder og sammen under 2.verdenskrig og har lige siden været undervejs og er det stadig.Tydeligt at vest har haft flest penge til denne opbygning og underligt i øst stadig at kunne finde husblokke med masser af skudhuller.
Se bare mit sidste foto, tolal stilforvirring. En "gammel" domkirke, en stor mega byggeplads og sidste nye bygningsværk, den lille blå sekskantede firkandt. 




lørdag den 28. juli 2012

Smuttur til Berlin 1.

Så kom jeg alligevel til udlandet denne sommer, det var slet ikke planlagt, for intet var planlagt denne sommer. Der var mange andre ting, der havde fyldt op til denne sommerferie, ikke mindst en syg hund. Der desværre måtte aflives min første feriedag. Frygtlig oplevelse og et frygtligt savn har vi alle følt. Nu afslører jeg lige en hemmelighed, der er faktisk en ny hundehvalp i udsigt, efter jeg har brugt rigtig meget tid på nettet med at finde en og det var det der gjor udfaldet. Hvornår er det så lige vi kommer ud at rejse næste gang, skulle vi se at komme ud af klappen imens vi kunne, uden at være afhængig af hund. Efter min mening skal en hvalp ikke lige starte med at blive passet af andre det første års tid ihvertfald. Så efter at have sovet på den beslutning bookede jeg inden for en halv time hotel og togbilletter.
Det øverste foto viser Berlins varemærk fjernsynstårnet, som man kan komme op i, og som i løbet af en time er drejet hele vejen rundt om sin aksel, her er også restaurant. Vi kom desværre ikke derop, der kunne ellers sikkert tages nogle fine fotos deroppe fra. Der var 2,5 time til næste holds opstigning, da vi prøvede og da vi kun var afsted i 4 dage så syntes vi det var for meget tid at bruge, det bliver måske en anden gang.


Til gengæld var vi oppe i Siegessäule,en 59m høj Sejrsstøtte.Med gold Else på toppen.Hun minder  f.eks om prøjsernes sejre over f.eks Danmark 1864.Foto lige over her er taget deroppe fra og for enden af vejen ses Brandenburger tor. På begge sider af vejen kan I se masser af grønt, det er en park med det fede navn Tiergarden. Berlin er kendt for at være Europas grønneste hovedstad med 45% natur. Det er faktisk ret tydeligt. Der er næsten allér med træer på alle store veje(som jeg var glad for gav noget skygge i de 31 graders varme), parker, kanaler osv.


Tårnet set nedefra.


Her sidder jeg på hotelles solteresse, som blev meget benyttet om aften af folk, da der også var flot med alt lyset fra byen.
Vi havde ingen ide om hotellet, var kun gået efter den sædvanlige, der skal helst være tre stjerner, badeværelse og toilet på værelset og morgenmad.Vi skal for dælen bare sove der og så ud og opleve noget. Vi havde bestilt et tre personers værelse og fik et til 6 personer, med to toiletter og et af dem var også badeværelse. Det klagede vi ikke over og dette gjor at vi hurtigere kunne blive klar om morgen. Hotellet var meget stort.


Her set udefra. Det var meget funktionelt, rent og pændt. Der var en okay stor morgenbuffe.
De udlejer cykler, hvilket vi overvejede men ikke fik prøvet.
Du kan se mere HER om hotellet.
Vi betalte kun 2000kr for tre overnatninger tre personer.
Hotellet ligger meget centralt tæt på bus, metro og S-tog stationen Zoologischer garden(hvor  filmen Christinia F engang blev indspillet)  og tæt på Kürfürstendamm, som er en kendt vej, med det stor  kæmpe magasin Ka de we

Det måtte vi ind og se. Købte ikke noget men morede os over f.eks, hvor stor bare blad/ avis afdelingen var og så er øverste etage spændende for madglade mig. Der er bare et kæmpe udvalg af madvare fra hele verden, tilberedt og ikke tilberedt. Vi var ved at dø af grin da vi så udvalget af syltetøj og fandt og "Den gamle fabrik" imellem.










fredag den 20. juli 2012

Endagstur til Rørvig

Dagens er fra min årlige sommertur til Rørvig med familien.
Sidste år skrev jeg dette blog indlæg http://pippitime.blogspot.dk/2011/07/nykbing-og-rrvig-turforslag-6.html

Der er ikke to Rørvigture, der er ens. Iår trodsede vi vejret og kørte hjemmefra i regnvejr, hvad skal man gøre i sådan et sommervejr. Men vi var så heldige, at vi kørte væk fra regnen og til solskin. Vi startede med at snuppe en frokost i Nykøbing.sj før vi kørte videre til Rørvig.


Så kørte vi videre til Rørvig "by" og stillede bilen her og gik derfra ned til havnen. Et triks, hvis du ikke har været der før, det kan være umuligt at finde parkering i selve havnen,


I havnen blev der fanget krabber til den store guldmedalje og jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at tænke på at jeg selv har ligget der på maven på broen og fanget krabber og også med min datter da hun var lille.


En lille pige sagde til mig at jeg godt måtte fotografere hendes søstjerner, det kunne jeg jo ikke stå for. Tænkte tilbage på, at det var en beskæftigelse, hvor man nemt glemte tid og sted, sådan huskede jeg det ihvertfald.


Hundested/Rørvig færgen er på vej ude i horisonten. Vi gik lidt rundt i havnen og fornemmede sommer stemning og lidt ud af Isefjordstien.


Efter den oblikatoriske is fra iskagehuset, der ihvertfald har stået der i 50 år, tog vi bilen og kørte fra Rørvig havn, videre ud til Skansehage. En særlig del af den meget lange smukke strand ved Rørvig, hvor der er samlet alle de sten, der kan samles.Resten af strandene ved Rørvig har næsten ikke en sten, men her er de allesammen. Her kan man gå i timevis og høre på bølgerne og samle sten.



Jeg fik fundet mig en del sten med hul i, til at hænge op i træerne hjemme i min have, lige hvad jeg godt ville have. Faktisk tænkte jeg igen tilbage til min barndom, hvor hele familien meget nemt godt kunne gå her en hel time uden at snakke sammen. Faktisk var vi jo mindfulness sammen lige der. Hver især fordybet i nuet, med at finde smukke sten til havets brusen, det havde jeg helt glemt, så det var noget af en åbenbaring lige at huske det.



Ikke så langt derfra løb disse smukke heste, et smukt sted lige ud til havet, det var et flot syn.
Jeg nåede desværre ikke at være med til udendørs morgenyoga på Rørvig højskole, som jeg ellers have planlagt, det må så blive en anden gang. Til dem der måtte få lyst er det kl.10.00 og en time frem og koster 100kr og du kan bare komme og være med heri sommerperioden.

torsdag den 19. juli 2012

17 års fødselsdags mad

Igår var det min datters 17 års fødselsdag og jeg skulle finde ud af noget mad både hun, vi og gæsterne ville kunne lide.


Så da de kom til frokost tid, så måtte vi finde ud af noget "frokost" mad. Bare ikke rugbrødsmadder for det hitter ikke lige for tiden ,hos min datter. Så tænkte jeg"Hvad kan vi godt lide at købe og spise, hvis vi f.eks er inde i København ?" og jo det kunne f.eks være en hjemmelavet clubsandwich og tit er der lidt bagte kartoffelbåde til.
Så her har jeg bagt nogle chiabattabrød, smurt begge brødsider med karrydressing(en klat smør smeltes i en gryde med en tskf. karry, så det lige bliver "brændt" lidt af, det puttes i afkølet form ned i 2dl crem fraise drysset med lidt salt og peber).På brødet lagde jeg lidt forskelligt salat, derpå lidt kogt kylling( jeg kogte nogle kyllingefilet i noget vand 10 min og lod dem ligge i vandet i 20 min, derefter afkølede jeg dem og lagde dem i køleskabet til dagen efter, altså dagen før fødselsdagen. Meget sundere end købe pålæg med alle mulige E-numre). Inden brødet lukkes, blev der lagt noget stegt bacon.
Kartoffelbådene kunne dyppes i aliomayo, med kørvel.
Se det var en god frokost.

Til kaffen fik vi lagkage.


Lagkage med chokolademusselag og et med jordbærmusselag.
Jeg havde pisket en halv liter flødeskum og delt den i to skåle. Den ene blev fyldt med en pose optøede jordbær, der var blendet let og sødet med lidt flormelis og den anden med en halv plade chokolade(koge), som var smeltet over vandbad og puttet i den anden skål , plus en masse hakket chokolade.
Glasuren er lyserød af jordbærsaft og flomelis, der er rørt sammen.
Der skulle stå Aysia og ikke Åysia på kagen, det var glasuren, der drillede.


Jo så havde jeg også lige bagt nogle store cocikes. Da min datter ikke kan tåle nødder kan hun jo aldrig købe sådan en hos bageren eller nogle steder, da der altid er nødder i. Så jeg bagte to slags den ene var der hvid og mørk hakket chokolade i og den anden slags var der en tskf. lakridspulver med lidt hakket blød lakrids i.

Grund opskrift:
100g smør
100g smør
1æg
25g farin
lidt vanilie
100g hvedemel

Dejen samles, bandes med noget fyld og deles i 8 kugler, der trykkes ud på en bageplade og bages ved 200grader til de er lidt gyldne.


søndag den 15. juli 2012

Frilandsmuseet, et gratis paradis




Min datter elsker det og Ikea og sjovt nok har det jo også noget med hinanden atgøre, selvom det lyder komisk. Nemlig hvordan man bor og indretning.
Så det var hende, der valgte at vi en af dagene i sommerferien skulle hertil. Vi har været der mange gange da hun var mindre og så har der været nogle år, hvor vi ikke gad. Men nu var det tilpas lang tid siden, så vi igen tog derud på et besøg. Frilandmuseet ligger lidt udenfor Lyngby og der er gratis adgang(for en gang skyld!, hvor skønt).
Der er huse, som de så ud i gamle dage i Danmark, færøerne og Sverig. Ovenover er der et hus med tangtag, som man lavede dem i gamle dage på Læsø.




Dyr var der gså mange af, dejligt at se nogle grise ude på en mark og i mudder, hvor de høre hjemme.
Frilandsmuseet er også et rigtigt hundeluftersted fandt jeg ud af. Syntes jeg så mange med hund, eller er det bare fordi jeg savner min egen?



Der var lavet en trampesti igennem en kornmark af urkornsorter, kornene var næsten lige så høje som os selv. Det var en speciel oplevelse at gå igennem.



Når du er helt nede i bunden af Frilands museets grund, kan du gå et smut over og se Bredemuseet, når nu du alligevel er i nærheden. Det gjor vi og der var også gratis adgang.
Dejligt med en tur med to gange gratis indgang og madpakke med. Så var det kun benzinen, der kostede idag.
Faktisk var jeg sur over nogle super flade speltboller, jeg havde bagt her til morgen, men de fungerede fint til sandwich til madpakken.

lørdag den 14. juli 2012

Doreens citronmåne

Hvad gør man når regnen vælter ned udenfor, nærmest som skybrud. Man bager sin første citronmåne-og det var hvad jeg gjor.

Jeg elsker alt for tiden med citron. Cool mint te, lemonade og kager med citron. Bare duften gør mig glad.

Opskrift:

125g smør
200g sukker
Mases sammen med en varm hånd, så det bliver samlet.
3 æg puttes i og lidt vanilie(ægtevanilie uden sukker) og det hele piskes luftigt sammen med en elpisker.
Reven skal af 1,5 citron og saften af en citron puttes i.
125g hvedemel blandes let i.

Dejen puttes i en tærtekageform og puttes i ovnen på 200grader. Kagen bages til den er godt gylden og der ikke hænger dej ved når du stikker i kagen med en kniv.

Nu afkøles den.
Efter afkøling kan putte glasur på, hvor du har udskiftet vandet med citronsaft.



Kagen smagte skønt friskt og tror den vil holde sig frisk et par dage, hvis den får lov at holde så længe.
En ganske nem kage at bage. Flere citronmåne opskrifter på nette indeholder mandelesssens eller marcipan, men det kan min datter ikke tåle. Så min udgave er for dem, der ikke tåle nødder.


fredag den 13. juli 2012

Jazzfestival og sommer i København


Dagens er taget i København iklædt sommerstemning. Der var masser af folk, danskere og turister, aldrig har jeg oplevet så mange mennesker i København.


Min frokost bestod af sådan en fransk sandwich med ande confit, øj det var godt. Det kan jeg kun anbefale. Prøv sådan en i stedet for en alm.sandwich, en kebab eller andet nemt. Den er købt i Tovehallerne. Prisen syntes jeg var okay. Hvor tit får man lige and? Stod og holdt øje med hvordan de banker løs på kødet for at få det til at "smuldre", smart ide.





Kunne ikke stå for de her flote tomater, også fra tovehallerne.

Havde helt glemt at der nok var jazzfestival, det ikke min store kop te, men da meget hyggeligt. Især manden her, nok fordi det var mere ægte bluse end egentlig jazz. Han spillede ved rundetårn, til et stort puplikum, der enten rockede med eller slikkede solskin. Fantastisk stemning.



Fandt aldrig ud af hvad hun lavede der midt på Købmagergade, men hun stillede sig i position for mig og det var da meget sødt.


Var også forbi Kongens have og se Signe Wennebergs drivhus, totalt magen til mit bare et nummer mindre. Der jeg ret taknemlig for at jeg turde springe ud i et et nummer større så vi fik den ekstra plads....hvor skulle sengen ellers have været ;-)